kds

Over werk en moederschap

Over werk en moederschap

Veel vrouwen combineren werk en moederschap. Daarnaast willen ze een leuke partner zijn, een goede vriendin, enzovoorts. Overbelasting ligt dan op de loer. Uit onderzoek blijkt dat werkende moeders een groeiende groep is die een beroep doet op hulpverlening. Vooral vrouwen die graag ‘alles goed willen doen’, hebben hier meer kans op. De balans tussen tijd voor jezelf en je andere bezigheden kan verstoord raken.

Traditioneel

Zorgen zit blijkbaar in onze genen. Eeuwenlang hebben we dit gedaan. Als jij een moeder hebt die wél buitenshuis werkte, was dat bijzonder. De meeste van ons hebben een traditioneel voorbeeld. Daarnaast zijn vrouwen, meer dan mannen, gevoelig voor wat anderen van hen verwachten en willen vrouwen het anderen graag naar de zin maken. We willen wel graag anders, maar als puntje bij paaltje komt, zijn we geneigd om in de zorgrol te stappen in plaats van te zorgen voor onszelf. En dan kan je overbelast raken.

Voortdurend moe

Overbelasting kun je aan jezelf merken. Je bent bijvoorbeeld snel boos, voelt je opgejaagd, slaapt slecht, piekert veel, bent voortdurend moe en geniet steeds minder. Soms heb je het gevoel dat er geen ruimte meer is voor jezelf om te ontspannen of iets helemaal voor jezelf te doen.

Goede zorg volhouden?

Je hebt het je misschien zo anders voorgesteld. Voor de geboorte van je kind(eren) heb je waarschijnlijk geprobeerd een goede verdeling te maken tussen het aantal uren dat je werkt en de zorg voor je kinderen. Toch loopt het in de praktijk voor veel vrouwen anders. Een ziek kind, uitje van school, je partner wil graag een avondje extra sporten of moet overwerken. Grote kans dat je geneigd bent je eigen plannen opzij te zetten en je helpende hand te bieden.

In de module vind je tips en ondersteuning om de balans te houden of te vinden tussen zorgen voor de ander en je eigen leven. Hoe leg je je ideaalbeeld van een goede mama opzij en kun je tevreden zijn met wat je allemaal wel doet?